Home » Over tremor

Over tremor

Advertisements

Bewegingsstoornissen zoals de ziekte van Parkinson (PD), essentiële tremor (ET) en dystonie (DYS) worden gekenmerkt door ritmisch beven van de handen of aanhoudende samentrekkingen van spieren die een abnormale stand veroorzaken. Deze bewegingsstoornissen komen zeer veel voor en hebben een grote impact in het leven van de patiënten.

In de spreekkamer krijgt de neuroloog inzicht in de oorzaak en ernst van de onwillekeurige bewegingen, waarop de therapie wordt aangepast. Momenteel zijn de diagnostische hulpmiddelen beperkt en wordt de diagnose vaak op basis van klinische symptomen gesteld. Het is echter niet altijd mogelijk om een juiste diagnose met het blote oog te stellen omdat symptomen van bewegingsstoornissen, vooral in het beginstadium, variëren en overlappen. Daarom duurt het soms een tijd voor de diagnose met zekerheid gesteld is. Tevens is de behandeling niet altijd direct effectief.

Voor het verbeteren van de diagnose is er behoefte aan het beter lokaliseren van hersengebieden verantwoordelijk voor de onwillekeurige bewegingen. Enkele jaren van onderzoek hebben aangetoond dat storing in ‘netwerken in de hersenen’ aan de basis liggen van de verschillende vormen van onwillekeurige bewegingen. Er wordt verondersteld dat de verschillende bewegingsstoornissen veroorzaakt worden door specifieke onderliggende ziektemechanismen in deze hersenennetwerken. Daarom heeft ons onderzoek als doel om de ziektemechanismen in beeld te brengen met geavanceerde MRI technieken, zodat we op basis van hersenbeelden onderscheid kunnen maken tussen de verschillende bewegingsstoornissen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s